Artikelen en links

Achtergrond artikelen en informatie over Montessori onderwijs en tweetaligheid.

1. BBC: Extraordinary women

A beautiful English version of the BBC production of Maria Montessori via their series of Extraordinary Women.

2. Montessori basics

Parents new to Montessori will find a number of useful tips regarding Montessori and its principles

3. Montessori Madness!

Filmpje over het verschil tussen Montessori en regulier onderwijs.

4. (Engels) Montessori EducationProvides Better Outcomes than Traditional Methodes

A study comparing outcomes of children at a public inner-city Montessori school with children who attended traditional schools indicates that Montessori education leads to children with better social and academic skills.

5. Montessori mafia

Articl about creativity and inventiveness that Montessori teaches

6. Montessorischolen halen hoogste Cito score

Montessorischolen halen met 81 hoogste Cito score.

7. Driejarigen in de Onderbouw

Het jonge kind: de ruggegraat van het Montessori-onderwijs - Artikel door Tessa Wessels en Lies van Santen.

8. (Engels) Reflections on All Day All Year

In 1996 Margot Waltuch wrote an article for the NAMTA Journal that described the typical day at the school with which she is best remembered, La Maison des Enfants in Paris, France during the years from 1933 to 1938. I believe that there could be no better description of the classic Montessori experience than hers:

"The children attended school all day.

9. (Engels) Cosmic education

The particular Montessori approach to education for childhood, 6 to 12 years old is called Cosmic Education. This particular education or approach has to do with the cosmos, with the Universe. The centring axis of cosmic education, which Montessori herself identifies as Man in the Universe, serves to focus or centre the child, both his mind and his feelings and it also orientates him.

10. Kosmisch onderwijs in de Midden en Bovenbouw

Een artikel over het implementeren van kosmisch onderwijs in de Midden- en Bovenbouw

11. Patricia Kuhl: Het linguïstische genie van baby's

Patricia Kuhl deelt haar verbluffende bevindingen over hoe baby's een taal leren.

12. Onderwijsprimeur in Pijnacker

Nieuwe Casaschool wordt eerste tweetalige basisschool van het land

13. Eerste basisschool start met tweetalig onderwijs

Leerling van 3 jaar krijgt les in Nederlands en Engels.

14. Ouders bepalen lestijd

Nationale primeur voor Montessori Casa

15. Kerndoelen basisonderwijs.

Scholen moeten bij de ontwikkeling van hun lesprogramma rekening houden met de kerndoelen.

16. Zindelijkheid

Hoe op een Montesssori wijze werken aan de zindelijkheid van je kind?

17. Building Better Brains

Lezing van neuropsycholoog over de ontwikkeling van hersenen bij jonge kinderen.

18. Artikel over lezende kinderen

Blog over de magie van startende lezers (Lower Elementary)