Een ontmoeting met Maria Montessori # leren is leuk

Op 24 en 25 januari konden ouders deelnemen aan een Silent Journey om in de leerwereld van hun kinderen te duiken. Een verslag van een van die ouders. En foto's van Wouter van der Does.

Img width 300 silent journey 2014 6

Als ouders doe je natuurlijk alles voor je kinderen en zo sta je in de weekenden vast langs het sportveld, breng je, je kinderen naar feestjes, naar muzieklessen, help je met kerst en Sinterklaas op school, knutsel je dingen in elkaar wanneer dat word gevraagd en naast je bestaan als moeder, echtgenote, werknemer, coach, onderzoeker, organisator, huisvrouw...(ben ik nog wat vergeten?) Bezoek je natuurlijk ook trouw de ouderavonden, je probeert zo veel mogelijk te begrijpen van de leefwereld van je kinderen, want dat doe je als ouder…. neemt niet weg dat het soms wat veel lijkt allemaal en zo stond ook ik met een lichte twijfel en wat tegenzin over wat komen ging, vrijdagavond bij Casa op de stoep.

Door het warme welkom, kon ik al snel al mijn negatieve gedachten overboord gooien en als er enige twijfel was, werd me dat direct ontnomen. Ik bedacht me dat zo de kindjes zich hier vast ook moeten voelen. Ik trok mijn sloffen aan en waande me eigenlijk vrij snel weer thuis. Mijn handen verwarmend aan de koffie, nog even nakletsend met wat andere ouders, waarvan je de meeste gezichten wel kent, maar waarbij dit een uitgelezen kans was, mensen echt eens te spreken en vooral te delen. Met de nadruk op “delen”.

Al vrij snel werd ons duidelijk gemaakt dat we mochten gaan ervaren, onderzoeken en gewoon maar zien, maar wel in stilte, wat voor de meeste van ons een aardige opgave leek te zijn, maar uiteindelijk was het zo moeilijk niet. Gegrepen door de ruimte, de materialen, uitgedaagd door de kleuren, de sfeer en de keurig geordende werkjes, vloog de tijd eigenlijk voorbij.

Ik moet zeggen dat ik een enorme blokkade voelde om zelf aan de slag te gaan. De op zich zelf al netjes geordende dienblaadjes waarvan ik van een aantal werkelijk geen flauw benul had, wat ik er mee aan moest, beangstigde me een beetje, oei blokkade nummer 1. Op het moment besefte ik dat natuurlijk nog niet en leg ik uiteraard de schuld bij de didactiek en werkwijze, dat ik als individu blijkbaar eerst uitleg nodig heb om verder te komen!  NOT, maar goed besef komt altijd achter af, dus geef me nog even…..en dat even kwam vrij snel, want na een bijzondere avond, waarbij ik “gewoon mocht zijn”…zonder dat ik van alles moest, wat op zichzelf al een hele verademing is, kregen we de kans, de volgende morgen terug te komen. We mochten weer proeven, ervaren, kijken, voelen en echt doen, “we mochten leren” en dat leren leuk is, heb ik met mijn eigen lijf kunnen voelen!

Ik heb het een aantal van ons horen zeggen, “de dankbaarheid dat we onze kinderen dit kunnen bieden” en zo is het, ik voel het zelf net zo en zo gun ik elke ouder deze bijzondere ervaring, want het heeft mijn ogen ontzettend geopend. De liefde en zorg waarmee de lesjes gegeven worden en vooral de rust en het geduld, oei daar kan ik nog wel wat van meepikken! Ik besefte dat presteren voor mij ontzettend belangrijk is, alles wat ik doe, leef, adem, daar zit “presteren” in. Ik (en niet alleen ik, denk ik zo ;-) ga altijd maar door, jagen, gaan, maar daardoor zie ik over het hoofd wat echt belangrijk is. Doordat ik op Casa mocht zijn, kreeg ik het besef dat het helemaal niet gaat om “het resultaat” maar om de weg ernaar toe, “het proces”. Als ik nu op de bank zit en terugkijk naar mijn eigen schoolloopbaan, dan ben ik zo blij dat zij het misschien wel heel anders kan doen, dat ze mag zijn wie ze is en dat het belangrijk is daar gehoor aan te geven, dat dit ook gewoon goed is. Hoe mooi is dat?

En weet je wat eigenlijk nog het mooiste was van deze hele reis, dat ik naar Casa ging voor mijn dochtertje, maar dat ik er achter kwam dat ik het eigenlijk voor mezelf gedaan heb.

Heel erg bedankt, !

Met vriendelijke groet

Susanne de Haan

Zelf ontdekken