Ontdekkisten Techniek

Eén van de onderdelen van het technisch onderwijs zijn de 'Ontdekkisten Techniek'. In deze ontdekkisten zitten diverse materialen die met techniek te maken hebben. Kinderen ontdekken hiermee de verschillende onderwerpen binnen het techniekdomein.

Img width 300 techniekkisten2

Voorbeelden

Voorbeelden van onderwerpen zijn:

• Metselverbanden
  • Constructie d.m.v. driehoeksverbanden
  • Duurzame energie
  • Elektriciteit in huis
  • Tandwielen en katrollen
  • Constructie met Plastikant
  • Zeepbellen maken
  • Magnetisme

Werkwijze

De ontdekkist staat steeds 6 weken in een Elementary klas en maakt onderdeel uit van het vaste programma. Kinderen kunnen alleen of met zijn tweeën aan een opdracht werken. De opdrachten zijn zo vormgegeven dat kinderen van verschillende leeftijden op hun eigen niveau met het materiaal aan de slag kunnen. Voor kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen gebeurt dit door middel van platen. Voor oudere kinderen zijn er ook gestructureerde opdrachten met extra uitdagingen, zodat zij zelf gaan nadenken over de geleerde techniek.

Een voorbeeld hiervan kan zijn: eerst leert een kind aan de hand van een instructie een muurtje op te bouwen uit stenen en cement. De uitdaging is dat kinderen een instructieboekje maken waarmee andere kinderen hun idee kunnen gaan nabouwen. Op die manier leren ze goed na te denken over de gebruikte techniek en tevens op een gestructureerde manier het geleerde vorm te geven. Door een ander kind vervolgens gebruik te laten maken van dit instructieboekje, kan het kind reflecteren op zijn gemaakte werk. Vragen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld: ben ik wel duidelijk geweest, heb ik alle stappen erin gezet, zijn de tekeningen die ik heb gemaakt ook voor anderen duidelijk etc. Elke ontdekkist omvat steeds een of meerdere aspecten uit de kerndoelen voor techniek.

Relatie met kerndoelen<

De twee belangrijkste kerndoelen voor techniek zijn:

• De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
  • De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.

Maar ook de andere kerndoelen binnen het domein Natuur en Techniek komen aan bod.

Materialen

Het materiaal dat in de ontdekkist gebruikt wordt bestaat voornamelijk uit duurzame en degelijke materialen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van materialen die anders bij het grofvuil gezet waren. Kinderen leren op deze manier ook dat dingen soms een tweede leven kunnen krijgen. Namelijk door de vormgeving te veranderen of een andere toepassing voor het materiaal te bedenken.

De Ontdekkisten Techniek worden gemaakt door Katerina Kiakos. Meer informatie kunt u krijgen via [email protected])leskist.org.

Het proces
    Het resultaat