Verslag: Middenbouw naar Naturalis

De middenbouw heeft deze maand Naturalis bezocht. Het thema betrof de opbouw van de aarde. In het museum kregen de leerlingen in twee groepen een rondleiding en uitleg.

Allereerst over de aarde, de werelddelen, de verschuivingen en de opbouw van lagen. Bergen ontstaan doordat aardkorsten elkaar opstuwen, verschillende gelaagten ontstaan door afzetting van sedimenten of door gestolde magma. Afzetting vanuit overstromingen: afzettingsgesteenten, maar ook vanuit vulkaanuitbarstingen: stollingsgesteenten. In het museum was een grote aardbol en afbeeldingen van de verschuivingen van de werelddelen. De kinderen mochten verschillenden gesteenten aanraken. In de tweede sessie werden er allerlei stenen op de grond uitgespreid, waarbij de leerlingen per steen moesten aangeven of het een afzetgesteente was of een stollingsgesteente. Natuurlijk was er ook een zoutsteen om van te proeven en gladde blokjes graniet om te laten zien wat er meer met stenen kan.

Als opdracht kregen de kinderen na afloop op de afdeling stenen en mineralen per twee een doosje met zes stenen die ze dan zelf moesten categoriseren met behulp van de stenen in de vitrines.